Data k modelům DEA pro konferenci AP 2019
Porovnání nákladů a produkce na výrobu vepřového masa u vybraných zemí EU, USA a Brazílie za období 2012 – 2017.
V kategorii „Živá váha“ dosahují němečtí producenti vyšší realizační ceny

V kategorii „Živá váha“ dosahují němečtí producenti výrazně vyšší realizační ceny za kg produkované komodity. Názorně to ukazuje krabicový graf hodnot, ze kterého je zřejmé dominantní postavení Německých výrobců na trhu.
Průměrná realizační cena za kg Živé váhy za sedmileté období je 1,54 Euro, ostatní producenti realizují za nižší ceny. V Holandsku a Maďarsku výrobci realizují produkci za hodnotu o 21 % nižší (1,20 EURO), v ČR o 24 % nižší (1,175 EURO), v Polsku dokonce o 25% (1,150 EURO) nižší.
Průměrná realizační cena za kg Živé váhy za sedmileté období je 1,54 Euro, ostatní producenti realizují za nižší ceny. V Holandsku a Maďarsku výrobci realizují produkci za hodnotu o 21 % nižší (1,20 EURO), v ČR o 24 % nižší (1,175 EURO), v Polsku dokonce o 25% (1,150 EURO) nižší.
Porovnání cen komodity vepřové maso na evropském trhu

Podmínky na trhu s vepřovým masem jsou svým charakterem velmi nejisté. Nerovné dotační
podmínky na trhu EU negativně ovlivňují ekonomiku chovu prasat. Velmi obtížná predikce
vývoje cen odradila řadu chovatelů prasat od jejich snahy „dělat“ byznys v tomto tradičním
odvětví. V ČR poklesla produkce vepřového masa pod 50%.
podmínky na trhu EU negativně ovlivňují ekonomiku chovu prasat. Velmi obtížná predikce
vývoje cen odradila řadu chovatelů prasat od jejich snahy „dělat“ byznys v tomto tradičním
odvětví. V ČR poklesla produkce vepřového masa pod 50%.